Online Quote || Universal Construction

1. Concrete Mixer 10/7

1. What is the capacity of Universal Concrete Mixer 10/7?

Ans :- 494 litters (Output: 200 litters- in unmixed 10 Cu and mixed 7 Cu.)

2. What is the prime mover required of Universal Concrete Mixer 10/7?

Ans :- 6 BHP air cooled diesel engine or 5 HP 3 phase electrical motor.

3. What is the RPM (Rotation per Minute) Universal Concrete Mixer 10/7?

Ans :- 18-22 RPM

4. How many types of model option are available with Universal Concrete Mixer 10/7?

Ans :- The following models are available with Universal Concrete Mixer 10/7: (A).Regular wire rope type (B)Hydraulic type (C) Without Hopper (D) Universal Genex (single or two bins)

5. What is the Diesel consumption per shift/ day for Universal Concrete Mixer 10/7?

Ans :- 5 to 6 liters per 8 Hrs shift.

2. Batching Plant

1. What is the range of batching plants Universal Company provide?

Ans :- Universal Batching Plant has a wide range of capacities from 12 Cu.M/Hr up to 120 Cu.M/Hr.

2. What are the various types of batching plants Universal manufactures?

Ans :- Following are the variety of Batching Plants we manufacture and supply:
Mobility type : (A).Mobile Batching Plant (B).Stationary Batching Plant
Types of Mixer : (A).Universal Batching Plant with Reversible Mixer (B).Universal Batching Plant with PAN Mixer
We also supply Twin Shaft Mixer Batching Plant

3. What is the time for erection and commission for Universal Batching Plants?

Ans :- If the site preparation is completed well in advance for Universal Mobile Batching Plant we require 2 to 3 days for erection and commissioning.For Universal Stationary Batching Plant we require 6-7 days time for erection and commissioning.

4. Have you supplied Batching Plant for commercial RMC (Ready Mix Concrete)?

Ans :- Yes, we are supplying Batching Plant for commercial RMC purpose.

5. After warrantee period do you have AMC (Annual Maintenance Contract) facility?

Ans :- Yes we do provide our customers with AMC facility after warrantee period.

3. Reversible Mixer

1. What is the range of Reversible Mixers available with Universal?

Ans :- Universal has a wide range of Reversible Mixers. The range varies from 6 Cu.M/Hr to 20 Cu.M/Hr.

2. Do you have Government approval for the Reversible Weighing system?

Ans :- Universal Reversible Mixer is the only mixer available in the Indian market which is approved by “Weight and Measures Dept“ from Government of India.

3. Do your Reversible mixer available in 5 Bins?

Ans :- No, Universal Reversible Mixers are available in Single, two, three and four bins.

4. In case of power failure, how can we discharge the concrete to avoid the settlement of concrete in the drum?

Ans :- Universal Reversible Mixers have been provided with manual lever arrangement by which you can rotate the drum and get the concrete out. So there is no chance of concrete settlement in case of power failure.

5. Do you provide printing facility with Universal Reversible Mixers?

Ans :- Universal Reversible Mixers has been provided with advance batch printing system in USB type which is given mainly in batching plants.In case of Government or PWD department work, we are supplying Reversible Mixers with SCADA facility.

6. Can you convert your Reversible Mixers into a batching plant in future?

Ans :- Yes, Universal Reversible Mixers can be converted into the batching plant by attaching various attachments such as the aggregate feeding system, cement feeding systems, chemical dozing etc. You can easily get all the attachment required from Universal Company.

4. PM lift

1.What are sectors for application?

Ans :- (A).Residential & Commercial Buildings
(B).Cement Industry
(C).Power Plants
(D).Communication Towers
(E).Tunnels
(F).Chimney lift
(G).Boiler Lift
(H).Lifts for Thermal Power plant

2. What is the type of Elevator?

Ans :- Rack & Pinion mechanism

3. What is the Capacity of Lifts available?

Ans :- (A)400Kg
(B)1000Kg
(C)1500Kg
(D)2000Kg

4. What is the Maximum Height travel of Lift?

Ans :- Upto 300Mtrs.

5. What is the Power rating options?

Ans :- (A)2 x 12.5HP , 3ph
(B)3 x 12.5HP, 3ph
(C)3 x 20HP , 3ph

6. What are the type of Cage/Cabin available?

Ans :- (A)Single Cage
(B)Twin Cage

7. What are Optional Attachments available?

Ans :- (A) Man and Material Carrying Platform/ Cage
(B)Rebar Steel carrying platform

8. What is the type of Mast sections?

(A)Triangular section
(B)Square Mast Section

9. What is the method of Operation of Cab Door?

(A)Collapsible type
(B)Bi-Parting type

10. What is the speed of Lift ?

Ans :- (A)28-30Mtr/min
(B)60Mtr/min

11. What are the Safety Features Provided?

Ans :- (A)Electro Magnetic Brake
(B)Centrifugal Brake
(C)Fail Safe Brake
(D)Manual Brake release
(E)Variable Frequency drive ( VFD )
(F)Ascent & Descent Limit Switches
(G)Proxy Limit Switches
(H)Buzzer during Down travel
(I)Half Rack provision to avoid Overtravel
(J)Safety Hook to avoid disengagement of Cabin
(K)Winch for column erection

5. see-saw lift

1. What is the application of Lift?

Ans :- (A).Concrete carrying
(B).Carrying Material to desired level
(C).Steel carrying

2. What is the Power rating of Drive Unit?

Ans :- 10HP 3ph Electric Brake Motor

3. What is the type of Operation?

Ans :- Remote/Pendant Operated.

4. What is the Maximum Height of Travel?

Ans :- 350 Feet.

5. What are Attachments available?

Ans :- (A)Material handling Platform
(B)Material Carrying Trolley
(C)Steel Carrying cage.

6. What is the Column dimensions?

Ans :- 700x700x2700mm (L x W x H)

7. What is the speed of Lift?

Ans :- 27Mtr/min

6. Hanging Platform

1.What is the Application of Hanging Platform?

Ans :- (A).Glass Fixing & Cleaning
(B).Plumbing work & Electrification
(C).External Painting / Plastering

2. What is the Maximum Height ?

Ans :- Upto 492 Feet.

3. What is the Load Carrying Capacity options ?

Ans :- (A)200Kg
(B)800Kg

4. What are Length of Platforms available?

Ans :- (A)For 200Kg Platform – 1.5Mtr
(B)For 800Kg Platform - 2.5 / 5 / 7/5 Mtr

5. What is the Size of Platform?

Ans :- 0.68 (W) x 1 (H) Mtr

6. What is the Diameter of Steel Rope?

8.6mm

7. What is the Motor capacity?

Ans :- 2x 2.5HP CE marked Electro Magnetic BrakeMotors

8. How is the Platform Operated?

Ans :- 3Mtrs Wired Remote

9. What are the Safety Features?

Ans :- (A)Self Braking Brake Motors
(B)Centrifugal Speed Limiter
(C)Dual Speed reduction system
(D)2Nos working Wire ropes & 2Nos Safety Wire ropes.
(E)Manual Brake release device on Motor
(F)Wire rope with Dead mast to maintain verticality
(G)Lock & Key Master switch Panel.

7. Works Platform

1. What is the application of Works Platform?

Ans :- (A).Substitute to Conventional Scaffolding technique
(B).Aluminium/Glass Cladding
(C).Brick work, external Plastering, painting
(D).Building, Material Handling
(E).Chimney & Cooling Towers

2. What is the Load carrying capacity?

Ans :- 1000Kg.

3. What is the Max Height of Operation.

Ans :- 100Mtrs

4. What is the type of Mechanism used?

Ans :- Operated on Rack & pinion Mechanism

5. What is the power rating?

Ans :- 2x 5HP Electric Brake Motors.

6. What is the Speed of Travel?

Ans :- 8Mtr/min

7. What is the Platform size available?

Ans :- 10 x 1.5Mtr ( Lx W)

8. What is the Mast section?

Ans :- Square 700x700mm ( 60x60 Sq.Tube)

8. Bar cutting

1. What are the various types of models available with Bar cutting?

Ans :- Universal manufactures a wide range of Bar cutting machines available i.e. 40 MM; 42 MM and 55 MM.

2. What is the power required for Universal Bar cutting machines?

Ans :- 3.7 KW (5 H.P; 3 Phase; 2860 RPM) and Electric motor for 42 MM model. .

3. What is the life of blade for the Universal Bar cutting machines?

Ans :- As per frequency it varies 20 to 25 tons. Blade – 1 fixed and 2 movable.

4. How Universal Bar cutting machines operate?

Ans :- Two types of operation:
Hand operated
Foot press operated

5. What is the grade of oil used in of Universal Bar cutting machine and when it should be changed?

Ans :- 90 number oil should be changed after 4 months.

6. What is the size of Bar can be cut in Universal Bar cutting machine?

Ans :- It depends upon the size of model. Following are the details for 42 MM:
8 MM- 5 Numbers
10 MM- 4 Numbers
20 MM- 2 Numbers
40 MM- 1 Numbers

9. Bar Bending

1. What are the various types of models available with Bar Bending ?

Ans :- Universal manufactures a wide range of Bar bending machines available i.e. 40 MM; 42 MM and 55 MM in size.

2. What is the power required for Universal Bar Bending machines?

Ans :- 3 KW (5 H.P; 3 Phase; 1400 RPM) Electric –magnetic motor Crompton Greaves make for 42 MM model.

3. How Universal Bar bending machines operate?

Ans :- Universal Bar bending machines operates forward and reverse mode with Manual and Auto system.

4. What is the grade of oil used in of Universal Bar Bending machine and when it should be changed?

Ans :- 90 number oil should be changed after 4 months.

5. What is the degree of bar can be bend by Universal Bar Bending machine?

Ans :- It depends upon the size of model. Following are the details for 42 MM:
8 MM- 5 Numbers
10 MM- 4 Numbers
20 MM- 2 Numbers
40 MM- 1 Numbers